In deze nieuwsbrief:
- Laatste oproep: help mee de ondersteuning aan mantelzorgers te verbeteren;
- Netwerkpartner Saar aan Huis aan het woord;
- Oproep: praat je mee? Van Wmo naar Wlz;
- Save the Date: week van de jonge mantelzorger;
- Netwerkpartner Roelie van Guldener aan het woord;
- Luistertip: podcast over mantelzorg
Laatste oproep: help mee de ondersteuning aan mantelzorgers te verbeteren
Hierbij een laatste oproep om jouw mening te geven over de mantelzorgondersteuning in Gemeente Assen. We hopen van harte dat je de vragenlijst in wil vullen die je in een aparte mail toegestuurd hebt gekregen. We willen namelijk graag leren van jouw inzet als mantelzorger. Daarom doen we onderzoek naar hoe we de ondersteuning aan jou en andere mantelzorgers kunnen verbeteren. De vragenlijst invullen duurt ongeveer 15 minuten. Invullen kan tot 14 april.
Netwerkpartner aan het woord: Saar aan Huis
Saar aan Huis biedt aanvullende mantelzorg aan met name ouderen, ook bij dementie. Saars ondersteunen de mantelzorgontvanger niet alleen thuis, maar ook in woonzorgcentra en verpleeghuizen. De wensen van de mantelzorgontvanger staan voorop. Zo houdt hij/zij zelf de regie. Je partner, ouder of andere dierbare kan op een plezierige manier langer in zijn of haar eigen omgeving blijven wonen.
Saar aan Huis biedt ondersteuning aan overbelaste mantelzorgers. Familie en vrienden helpen graag maar wonen soms ver weg of hebben zelf een druk leven. Saars kunnen dan helpen. Ze luisteren naar de wensen en begrijpen wat nodig is. Zij hebben ervaring, zijn zorgzaam, betrouwbaar en professioneel. Madeleine Meppelder, van Saar aan Huis regio Assen staat graag voor je klaar om te kijken wat de mogelijkheden zijn!
“Mijn naam is Madeleine Meppelder, eigenaar van Saar aan Huis regio Assen. Ik vind het belangrijk om mensen in hun waarde te laten en zelf zo lang mogelijk regie te houden. In Drenthe kennen we nabuurschap, elkaar helpen. Maar soms lukt dat niet en dan is het geen schande om bij Saar aan Huis aan te kloppen. Dat is echt geen luxe voor ouderen die langer thuis willen wonen, maar daarbij wel ondersteuning kunnen gebruiken. Ik ben een verbinder en wil kwaliteit en betrouwbaarheid leveren aan iedereen die een Saar nodig heeft in Assen en omgeving.
Er zijn diverse manieren om een Saar aan Huis in te zetten, zowel particulier als bijvoorbeeld vanuit een aanvullende zorgverzekering. Ik licht graag een en ander vrijblijvend toe.”
Madeleine Meppelerder
- assen@saaraanhuis.nl
- 0592-217711 of 06-86806465
Oproep: praat je mee? Van Wmo naar Wlz
Mensen die te maken krijgen met de overgang van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) naar de Wet Langdurige Zorg (WLZ) vinden de informatie soms ingewikkeld. Er is geen simpele en duidelijke informatie over de overgang van WMO naar WLZ. Daarom wil Zorgbelang Drenthe een folder en een filmpje gaan ontwikkelen om de inwoners van Drenthe te informeren. Deze publieksinformatie willen we samen met de doelgroep ontwikkelen, mogelijk hoor jij daar als mantelzorger tussen.
Op 1 mei vindt er een bijeenkomst plaats waar mantelzorgers en hun zorgvragers voor worden gevraagd. Doe jij mee? Meer informatie vind je hier .
Van 1 tot 7 juni 2023 is het wederom de Week van de Jonge Mantelzorger. Tijdens deze week worden door het hele land activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers. Vaart Welzijn zal in deze week een activiteit organiseren voor de jonge mantelzorgers uit Assen. Als het programma bekend is volgt hierover meer informatie.
Jonge mantelzorgers
‘Jonge mantelzorgers’ helpen bijvoorbeeld mee in de fysieke zorg, hebben extra huishoudtaken en helpen met het regelen van de zorg. Daarnaast maken zij zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten en missen ze zelf soms de nodige zorg en aandacht.
Netwerkpartner aan het woord: Mantelzorgexpert Roelie van Guldener
Al vele jaren ben ik netwerkpartner van het Netwerk Informele Zorg. Ik ben daar destijds gevraagd aan te sluiten omdat ik erg actief ben in de wereld van de mantelzorg. Maar ook omdat ik als ervaringsdeskundige en (zorg)professional veel schrijnende zaken tegenkom. Daarnaast vind ik dat er veel te weinig bekend is over de mogelijkheden die er al zijn. En als ze er nog niet zijn, maken wij ons er hard voor zodat hier aandacht voor komt.
Meerdere rollen
Als netwerk vinden we de stem van de mens met mantelzorgtaken erg belangrijk. We praten dan ook graag met ze in plaats van over ze. Dat is dan ook 1 van mijn rollen in het netwerk. Want wie kan nu beter aangeven wat iemand nodig heeft als deze mensen zelf. Ik praat met mensen met zorgtaken en neem hun aandachtspunten en eigen ervaringen graag mee naar het Netwerk. Wij moeten geen oplossingen bedenken maar luisteren naar waar ze tegenaan lopen en wat hun behoeften en vragen zijn.
Eigen bedrijf
Maar ook heb ik in het netwerk de pet op van (zorg) professional. Vanuit mijn eigen bedrijf richt ik mij op de ondersteuning van werkgevers en werknemers met mantelzorgtaken. Er zijn nog maar weinig organisaties die regelingen en mogelijkheden optimaal benutten om mantelzorgvriendelijk werkgeverschap te faciliteren. Werknemers met zorgtaken hebben vaak andere (ondersteunings)vragen dan de niet werkende. Maar ook werkgevers/leidinggevenden weten vaak de wegen niet te bewandelen naar de ondersteunende partijen.
‘In 10 stappen samen werken aan mantelzorg. Kies als werkgever bewust voor een mantelzorgvriendelijke organisatie’ . Uit mijn behoefte als werknemer met mantelzorgtaken geboren. Ik schreef dit boek omdat ik zie dat er nog veel is te winnen in de wereld van mantelzorg en werk.
Waar kan ik voor worden ingezet?
- Voorlichting en presentaties m.b.t. mantelzorg en werk
- Gastlessen aan MBO en/of HBO studenten
- Mantelzorgcoach binnen organisaties (combineren mantelzorgtaken en werk)
- Lezingen, workshops en trainingen (zelfzorg/ontspanning)
- Adviseur bij bedrijven voor mantelzorgvriendelijk werken (beleid en implementatie)
- En meer….
Voor meer informatie www.roelievanguldener.nl
Mantelzorg gewoon vanuit liefde, maar NOOIT vanzelfsprekend!
PS. Ik ben gek op koffie, nodig jij mij uit?