Veelgestelde vragen

Mantelzorgers spelen een belangrijke rol bij mensen die voor kortere of langere tijd hulp nodig hebben. Door jouw hulp aan iemand uit jouw omgeving help je deze persoon zo zelfstandig mogelijk te blijven. Dat waardeert de gemeente Assen zeer. Daarom geeft de gemeente jaarlijks een geldbedrag aan mensen die zorgen voor een ander.

Je komt in aanmerking voor de mantelzorgwaardering als je minimaal 8 uur per week voor 3 maanden per jaar, vrijwillig en onbetaald, zorg verleent aan een naaste. Je naaste moet wel ingeschreven staan als inwoner van de gemeente Assen. Daarnaast moet je ook ouder zijn dan 7 jaar.

Jazeker. Je moet wel ouder zijn dan 7 jaar.

We werken met een aantal periodes in het jaar. Aan het einde van elke periode beoordelen we alle aanvragen. De uitbetaling wordt zes weken na het einde van de periode gedaan. Je kunt de periodes bekijken op de pagina Mantelzorgwaardering.

Veel gemeenten kiezen ervoor de mantelzorgwaardering één keer per jaar uit te betalen, tijdens de Dag van de Mantelzorg (10 november). In Assen hebben we besloten om de uitbetaling vaker te doen. Want we merken dat veel mantelzorgers de extra financiële waardering goed kunnen gebruiken.

Tot vorig jaar was het mogelijk om de aanvraag door het hele jaar te doen. Dan werd de uitbetaling binnen zes weken gedaan. Dit bleek in de praktijk ingewikkeld en intensief, en het leidde tot veel onduidelijkheid. Want: hoe ver was de beoordeling van de aanvraag? En wanneer kon je de tegemoetkoming verwachten?

Daarom hebben we nu gekozen voor een systeem van uitbetalingsperiodes. Dit betekent dat we alle aanvragen verzamelen binnen een vastgestelde periode. De uitbetalingen worden dan zes weken na afloop van deze periode gedaan.

Hiermee kunnen we de aanvragen efficiënter verwerken. Tegelijkertijd kunnen we ook de controle op de aanvragen en mogelijke fraudegevallen verscherpen. Dit draagt bij aan een rechtvaardige verdeling van de middelen. Ook verbetert het de privacy en veiligheid van de aanvragers. En met dit nieuwe systeem scheppen we duidelijkheid over wanneer je het bedrag op de rekening zou kunnen verwachten.

Als je aanvraag voor mantelzorgwaardering is binnengekomen bij ons, krijg je een e-mail ter bevestiging. Die ontvang je op het e-mailadres dat je hebt opgegeven. Heb je geen e-mail gekregen? Neem dan contact op met webmaster@ikzorginassen.nl.

Heb je vragen over mantelzorgwaardering? Stuur dan een e-mail naar webmaster@ikzorginassen.nl.

Let op: heb je inhoudelijke vragen over zorgen voor een ander? Neem dan contact op met het team Zorg en Welzijn van de gemeente Assen. Je kunt het team bereiken via 088-1230999 of via zorgenwelzijn@assen.nl.

Het team Zorg en Welzijn van de gemeente Assen kan je helpen als jij vragen hebt over zorgen voor een ander. Je kunt het team bereiken via 088-1230999 of via zorgenwelzijn@assen.nl.

Let op: heb je vragen over mantelzorgwaardering? Neem dan contact op via webmaster@ikzorginassen.nl.

We horen het graag als er een fout op de website staat. Bijvoorbeeld verouderde informatie, of een technische storing. Je kunt hierover contact opnemen met webmaster@ikzorginassen.nl.

Wil jij op de hoogte blijven van activiteiten in de buurt?

De Digitale Assistent van Valtes laat je zien wat er in jouw omgeving wordt georganiseerd rondom zorgen voor een ander.

Gebruik de knoppen hieronder om de app te downloaden. Valtes is beschikbaar op de Google Play Store en Apple App Store.