Mantelzorgwaardering

Ontvang een waardering voor jouw inzet van de Gemeente Assen.

Ontvang een waardering voor jouw inzet

Ruim 1500 mantelzorgers in onze gemeente ondersteunen mensen die hulp nodig hebben. Daarmee leveren zij een grote bijdrage aan de zelfredzaamheid van deze mensen. Dat vraagt vaak veel tijd en energie. De gemeente geeft alle mantelzorgers een waardering voor de zorg die zij geven aan een inwoner van de gemeente.

Verzorg je een naaste uit Assen meer dan 8 uur per week gedurende minimaal 3 maanden per jaar? Dan heb je recht op de mantelzorgwaardering. Informele Zorg Assen is er voor jou.

Mantelzorgwaardering 2024

  • De mantelzorgwaardering heeft een waarde van € 100,-. Dit bedrag wordt uitbetaald op het rekeningnummer dat jij doorgeeft.
  • Je kunt één keer per jaar de mantelzorgwaardering aanvragen.
  • Dat kan in een van de vier periodes. Je ontvangt de waardering dan 6 weken na het einde van de periode.
Mantelzorgwaardering 2024
Periode Uitbetaling
15 maart - 30 juni 2024 10 augustus 2024
1 juli 2024 - 30 september 2024 10 november 2024
1 oktober - 31 december 2024 10 februari 2025

Aanvragen is heel makkelijk

1

Meld je aan door je gegevens in te vullen via het formulier op deze website.

2

Je aanmelding wordt geverifieerd.

3

Je krijgt de waardering uitbetaald op je rekening.

Veelgestelde vragen

Mantelzorgers spelen een belangrijke rol bij mensen die voor kortere of langere tijd hulp nodig hebben. Door jouw hulp aan iemand uit jouw omgeving help je deze persoon zo zelfstandig mogelijk te blijven. Dat waardeert de gemeente Assen zeer. Daarom geeft de gemeente jaarlijks een geldbedrag aan mensen die zorgen voor een ander.

Je komt in aanmerking voor de mantelzorgwaardering als je minimaal 8 uur per week voor 3 maanden per jaar, vrijwillig en onbetaald, zorg verleent aan een naaste. Je naaste moet wel ingeschreven staan als inwoner van de gemeente Assen. Daarnaast moet je ook ouder zijn dan 7 jaar.

Jazeker. Je moet wel ouder zijn dan 7 jaar.

We werken met een aantal periodes in het jaar. Aan het einde van elke periode beoordelen we alle aanvragen. De uitbetaling wordt zes weken na het einde van de periode gedaan. Je kunt de periodes bekijken op de pagina Mantelzorgwaardering.

Veel gemeenten kiezen ervoor de mantelzorgwaardering één keer per jaar uit te betalen, tijdens de Dag van de Mantelzorg (10 november). In Assen hebben we besloten om de uitbetaling vaker te doen. Want we merken dat veel mantelzorgers de extra financiële waardering goed kunnen gebruiken.

Tot vorig jaar was het mogelijk om de aanvraag door het hele jaar te doen. Dan werd de uitbetaling binnen zes weken gedaan. Dit bleek in de praktijk ingewikkeld en intensief, en het leidde tot veel onduidelijkheid. Want: hoe ver was de beoordeling van de aanvraag? En wanneer kon je de tegemoetkoming verwachten?

Daarom hebben we nu gekozen voor een systeem van uitbetalingsperiodes. Dit betekent dat we alle aanvragen verzamelen binnen een vastgestelde periode. De uitbetalingen worden dan zes weken na afloop van deze periode gedaan.

Hiermee kunnen we de aanvragen efficiënter verwerken. Tegelijkertijd kunnen we ook de controle op de aanvragen en mogelijke fraudegevallen verscherpen. Dit draagt bij aan een rechtvaardige verdeling van de middelen. Ook verbetert het de privacy en veiligheid van de aanvragers. En met dit nieuwe systeem scheppen we duidelijkheid over wanneer je het bedrag op de rekening zou kunnen verwachten.

Als je aanvraag voor mantelzorgwaardering is binnengekomen bij ons, krijg je een e-mail ter bevestiging. Die ontvang je op het e-mailadres dat je hebt opgegeven. Heb je geen e-mail gekregen? Neem dan contact op met webmaster@ikzorginassen.nl.

Heb je vragen over mantelzorgwaardering? Stuur dan een e-mail naar webmaster@ikzorginassen.nl.

Let op: heb je inhoudelijke vragen over zorgen voor een ander? Neem dan contact op met het team Zorg en Welzijn van de gemeente Assen. Je kunt het team bereiken via 088-1230999 of via zorgenwelzijn@assen.nl.

Het team Zorg en Welzijn van de gemeente Assen kan je helpen als jij vragen hebt over zorgen voor een ander. Je kunt het team bereiken via 088-1230999 of via zorgenwelzijn@assen.nl.

Let op: heb je vragen over mantelzorgwaardering? Neem dan contact op via webmaster@ikzorginassen.nl.

We horen het graag als er een fout op de website staat. Bijvoorbeeld verouderde informatie, of een technische storing. Je kunt hierover contact opnemen met webmaster@ikzorginassen.nl.

Kom je er toch niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op.