Nieuwsbrief juni 2023

De werkgroep Mari Bersama is de Molukse mantelzorggroep in Assen, die themabijeenkomsten en informatieavonden organiseert voor Molukse mantelzorgers.
geplaatst op

17 april 2024

In deze nieuwsbrief:

  • Mari Bersama, een van de netwerkpartners, vertelt wat zij doen voor mantelzorgers;
  • Uitnodiging! Help mee de ondersteuning aan mantelzorgers in Assen te verbeteren;
  • Minder werken door mantelzorg: waar moet je op letten?
  • Kijktip! Mag je ook nee zeggen tegen mantelzorg?

Netwerkpartner aan het woord: Mari Bersama

De werkgroep Mari Bersama is de Molukse mantelzorggroep in Assen, die themabijeenkomsten en informatieavonden organiseert voor Molukse mantelzorgers. Ook helpen we mee in de voorbereiding van de Nationale Dag van de Mantelzorg op 10 november. Dit doen we in goede samenwerking met de andere partijen in het Netwerk Informele Zorg. Wij zorgen voor een uitgebreide lunch of warme maaltijd op deze dag.

De Molukse mantelzorg was in eerste instantie gericht op de zorg en nazorg van onze ouderen van de 1ste generatie, waarvan er nu in Assen nog 3 ouderen in leven zijn. Zij krijgen ook mantelzorg van hun kinderen. De 2de generatie, aldaar en hier geboren, vormt nu de (mantel)zorgvragers. 

Vorig jaar juli organiseerde de werkgroep een middag, waarin de Molukse mantelzorgers in Assen centraal stonden. Er werd hun alle gelegenheid gegeven te vertellen over hun ernstig zieke dierbare, voor wie zij zorgdragen en de actualiteit van de zorg. In de gesprekken kwam naar voren de vanzelfsprekendheid van het zorgen voor hun zieke naaste. 

Specifiek voor de Molukse mantelzorger is de informatiefolder over Mari Bersama, die vrij vertaald staat voor gezamenlijk er iets aan doen, waarom een dergelijke werkgroep in het leven is geroepen en wat zij doet.  

Eveneens specifiek voor mantelzorgers, hulpverleners en belangstellenden zijn twee bijeenkomsten met het thema Molukse mantelzorg en ontspoorde zorg in Nederland en Mantelzorg en Arbeid, een lastige combinatie? i.s.m. Stg. Molukse Vrouwenraad Utrecht, Kaum Ama Ama, Molukse mannengroep uit Hoogeveen en Muhabbat Dienstverlening uit Nijmegen in resp. 2018 en 2019 georganiseerd. Op dit moment staan er geen activiteiten op de planning.

Uitnodiging: help mee de ondersteuning aan mantelzorgers in Assen te verbeteren!

Vorige week heb je een uitnodiging gekregen voor een gesprekssessie. Mocht je je nog niet hebben aangemeld, dan hopen we dat je dit alsnog doet! Het wordt een leuke middag op 14 juni in het Markehuus onder leiding van een onderzoeker van Trendbureau Drenthe. Merel Put, beleidsadviseur van de gemeente is aanwezig samen met Michel Holzhausen van Vaart Welzijn. Aan het einde van de middag is het mogelijk om met elkaar na te zitten onder het genot van een hapje en een drankje.

Gemeente Assen wil weten hoe ondersteuning aan mantelzorgers beter kan. Daarvoor is in maart een enquête rondgestuurd. Met de antwoorden hierop weten we wat jij als mantelzorger graag anders wil of waar je tevreden over bent. Om deze antwoorden in de praktijk door te kunnen voeren willen we graag in gesprek met maximaal 20 mantelzorgers. We hopen je te zien op 14 juni!

Minder werken door mantelzorg: waar moet je op letten?

Het combineren van werk en mantelzorg kan heel zwaar zijn. Er zijn verschillende verlofregelingen waar je gebruik van kan maken. Bekijk hier meer informatie over het combineren van werk en mantelzorg. 

Als je twijfelt om tijdelijk minder te gaan werken is het belangrijk om aan een aantal dingen te denken. Informeer tijdig je leidinggevende en ga in gesprek. Onderzoek samen de mogelijkheden die er zijn. Misschien is er een andere (tijdelijke) oplossing dan minder werken. Het besluit om minder te werken is vaak ingrijpend en onomkeerbaar. Meerdere mantelzorgtaken zijn in bepaalde periodes veel vragend, maar in andere periodes weer minder. Denk daarom zoveel mogelijk op de lange termijn.

Mocht je toch minder willen werken dan is het belangrijk om uit te zoeken wat hiervan de gevolgen zijn voor je financiële situatie.

Je kan hierbij gebruik maken van de WerkUrenberekenaar  van het Nibud. Met de WerkUrenberekenaar bereken je snel wat de gevolgen zijn voor je netto besteedbaar inkomen als je minder uren gaat werken.  

Kijktip! Mag je ook nee zeggen tegen mantelzorg?

Iedereen gaat met mantelzorg te maken krijgen maar zijn er situaties waarbij je mag bedanken?

In de 2Doc documentaire Puinhoop zien we het verhaal van Allard. Allard vermijdt al twintig jaar het contact met zijn moeder, die borderline heeft. Maar dan loopt de situatie uit de hand en wordt hij gebeld door de politie. Hij neemt een deel van de verantwoordelijkheid op zich, maar wordt terug gezogen in trauma’s van zijn jeugd. Hoe makkelijk is het gezegd dat we meer voor onze naasten moeten gaan zorgen? Bij bijvoorbeeld deze groep Kopp kinderen is dat echt nog niet zo vanzelfsprekend. 

Ga terug naar nieuws
Deze pagina e-mailen

Deze pagina delen via

Deel dit artikel

Ander nieuws

Nieuwsbrief april 2023

In deze nieuwsbrief: Laatste oproep: help mee de ondersteuning aan mantelzorgers te verbeteren…

10 april 2023

Mantelzorgers mogen weten dat ze gezien worden

De jaarlijkse Dag van de Mantelzorg op vrijdag 10 november wordt dit jaar in Assen grootser…

1 november 2023

Nieuwsbrief februari 2023

In dit artikel: Netwerkpartner aan het woord: Espria Ledenvereniging: met elkaar kunnen blijven…

17 april 2024

Wil jij op de hoogte blijven van activiteiten in de buurt?

De Digitale Assistent van Valtes laat je zien wat er in jouw omgeving wordt georganiseerd rondom zorgen voor een ander.

Gebruik de knoppen hieronder om de app te downloaden. Valtes is beschikbaar op de Google Play Store en Apple App Store.