Wat is cliëntondersteuning?

Een zorgvrager heeft recht op gratis en onafhankelijke ondersteuning.

Wat doet een cliëntondersteuner?

Een cliëntondersteuner helpt en denkt mee over zorg en ondersteuning: wat past bij de zorgvrager, welke mogelijkheden zijn er?

  • Een cliëntondersteuner helpt om de hulpvraag duidelijk te maken. De cliëntondersteuner kent het zorgaanbod in de buurt en kan bijvoorbeeld aanwezig zijn bij een gesprek.
  • De cliëntondersteuner betrekt familie, mantelzorgers en vrijwilligers bij het zoeken naar oplossingen. De zorgvrager krijgt hulp bij de keuzes die moeten worden gemaakt.
  • Je leert om de juiste hulp te regelen en verschillende soorten hulp met elkaar te combineren.
  • Gemeenten betalen de kosten van de professionele cliëntondersteuner. Maar de professionele cliëntondersteuner is wél onafhankelijk van de gemeente en komt dus op voor de belangen van de zorgvrager.

Hoe vraag ik cliëntondersteuning aan?

Je vraagt cliëntondersteuning eerst aan bij de gemeente. Daarna kijk je welke zorg er nodig is en wat een cliëntondersteuner hierin kan betekenen. De zorgvrager kiest zelf zijn/haar cliëntondersteuner.

Organisaties voor cliëntondersteuning

MEE cliëntondersteuning (Mee.nl)

Adviespunt Zorgbelang

Het zorgkantoor in uw regio (Zn.nl)

Deze pagina delen via

Wil jij informatie die aansluit bij jouw situatie en behoefte?

De Digitale Assistent van Valtes biedt gepersonaliseerde tips, tricks, advies en informatie over alles wat te maken heeft met zorgen voor een ander.

Gebruik de knoppen hieronder om de app te downloaden. Valtes is beschikbaar op de Google Play Store en Apple App Store.