Hospice

Wie ongeneeslijk ziek is en niet meer thuis kan of wil wonen, krijgt in een hospice, in een huiselijke sfeer, goede zorg en aandacht in de laatste levensfase. Ook wel palliatieve zorg genoemd.

Welke soorten hospices zijn er?

  • Hospices verbonden aan een verpleeginstelling of verzorgingsinstelling
  • Zelfstandige hospices
  • Hospices speciaal voor kinderen

In hospices zijn 24 uur per dag professionals ((huis)artsen en verpleegkundigen) aanwezig die zorg verlenen. Daarnaast bieden vrijwilligers algemene ondersteuning zoals koffie en thee rondbrengen, maaltijden verzorgen en voorlezen. In een aantal hospices zijn professionals niet 24 uur per dag aanwezig. Zij komen dan een aantal keer per dag langs. Deze hospices heten bijna-thuis-huizen.

Waar zijn hospices in Drenthe?

In Drenthe zijn 4 hospices. En hebben samen 19 bedden beschikbaar.

Organisatie Acanthis, vrijwillige zorgondersteuning bij sterven, biedt vrijwillige ondersteuning in de hospices maar ook in de thuissituatie. Goed om te weten: Acanthis heeft een samenwerking met bijna alle hospices in Drenthe, behalve met het Hospice ’t Alteveer in Assen. 

Welke zorg biedt een hospice?

Artsen en verpleegkundigen bieden palliatief terminale zorg. Deze zorg bestaat bijvoorbeeld uit verzorgen, verplegen en pijn bestrijden. Doel is om de kwaliteit van leven in de laatste levensfase zo hoog mogelijk te houden. Vind palliatieve zorg in jouw regio.

Hoe kom je in aanmerking voor zorg in een hospice?

Om voor jouw naaste verzorging in een hospice aan te vragen, is een indicatie palliatief terminale zorg nodig. Het CIZ geeft zo’n indicatie als de behandelend (huis)arts heeft vastgesteld dat de persoon een levensverwachting heeft van minder dan 3 maanden.

Welke hospice is geschikt?

Om te bepalen welke hospice het meest geschikt is, wordt gekeken naar de ziekte. Maar ook naar de voorspelling van artsen, de woonsituatie en de beschikbare mantelzorg. 

Welke vergoedingen zijn er voor een hospice?

Verblijf en zorg in een hospice kan op drie manieren worden vergoed:

Vergoeding voor verblijf in een particuliere hospice of bijna-thuis-huis

  • Dit valt onder wijkverpleging als jouw naaste op het moment van indicatiestelling thuis of in het ziekenhuis wordt verzorgd op grond van de zorgverzekeringswet.
  • Dit valt onder de Wet langdurige zorg als jouw naaste op het moment van indicatiestelling al Wlz-zorg krijgt (thuis of in een zorginstelling).

Vergoeding in een WTZi-toegelaten hospice

  • Dit valt onder kortdurend eerstelijns verblijf als jouw naaste op het moment van indicatiestelling thuis of in het ziekenhuis wordt verzorgd op grond van de zorgverzekeringswet.
  • Dit valt onder de Wet langdurige zorg als jouw naaste op het moment van indicatiestelling al Wlz-zorg krijgt (thuis of in een zorginstelling).

Tip: Vraag of een hospice een WTZi-hospice is. Dit is een toelating om zorg aan te bieden die onder de Zorgverzekeringswet of Wet langdurige zorg (Wlz) valt.

Deze pagina delen via

Wil jij informatie die aansluit bij jouw situatie en behoefte?

De Digitale Assistent van Valtes biedt gepersonaliseerde tips, tricks, advies en informatie over alles wat te maken heeft met zorgen voor een ander.

Gebruik de knoppen hieronder om de app te downloaden. Valtes is beschikbaar op de Google Play Store en Apple App Store.