Mantelzorgers mogen weten dat ze gezien worden

De jaarlijkse Dag van de Mantelzorg op vrijdag 10 november wordt dit jaar in Assen grootser aangepakt dan ooit.
geplaatst op

1 november 2023

De jaarlijkse Dag van de Mantelzorg op vrijdag 10 november wordt dit jaar in Assen grootser aangepakt dan ooit. In podium Zuidzegge vindt een zorgeloze middag plaats voor de Asser mantelzorgers met een ruim aanbod aan activiteiten. In de aanloop naar deze dag spreken met met verschillende betrokkenen. Hoe ziet deze dag eruit? Waarom is deze dag belangrijk? En waarom moet je als mantelzorger deze dag niet aan je voorbij laten gaan? Aan het woord komen betrokken organisaties, de gemeente en mantelzorgers zelf. Atty Kaipatty en Rita Alfons zijn namens Mari Bersama, en Janien van Veenen namens Vaart Welzijn, betrokken bij organisatie de Dag van de Mantelzorg in Assen.

Mari Bersama is een Molukse Mantelzorgorganisatie opgericht in 2005. “Wij merkten dat daar behoefte aan was”, vertelt Atty Kaipatty (71), “Wij organiseren regelmatig thema-avonden voor Molukse mantelzorgers. Bijvoorbeeld over rouwverwerking en over cultuurverschillen.”

Vanzelfsprekend

De letterlijke vertaling van Mari Bersama is ‘Kom bij elkaar’. Atty: “Soms is het lastig om over jezelf en jouw situatie te praten. Bij onze bijeenkomsten delen we ervaringen. Dat is heel waardevol.” In de Molukse cultuur is mantelzorg heel vanzelfsprekend vult Rita Alfons (73) aan. “Nog regelmatig wordt een ouder in huis genomen als zelfstandig wonen niet meer gaat, of wordt de zorg binnen de familie geregeld. Mijn zus was mantelzorger voor mijn ouders, ik nam de zorg in de avonduren na mijn werk over. Dat doe je gewoon voor je ouders, ook naast je werk.”

Ervaringen delen

Vaart Welzijn is een brede welzijnsorganisatie voor alle inwoners uit Assen. “Voor mantelzorgers organiseren wij bijvoorbeeld lotgenoten bijeenkomsten”, vertelt Janien van Veenen (39), “Soms bespreken we een thema of is er een gastspreker. Door onze activiteiten komen mantelzorgers met elkaar in gesprek. Mantelzorgers zelf weten als geen ander waar zij behoefte aan hebben. En als zij ergens tegenaan lopen hebben zij baat bij de ervaringen van andere mantelzorgers.” 

Mantelzorgwaardering

Asser mantelzorgers komen in aanmerking voor de mantelzorgwaardering van de gemeente Assen. “Binnen onze cultuur wordt daar wel vreemd tegenaan gekeken omdat mantelzorg zo vanzelfsprekend is”, weet Rita, “Veel mantelzorgers staan niet ingeschreven. Ik heb mensen persoonlijk benaderd om die waardering aan te vragen. De mantelzorgwaardering heeft een bepaalde waarde. Het gaat niet om het bedrag, maar om de waardering.”

Erkenning

Naast de geldelijke waardering is ook de Dag van de Mantelzorg een mooie waardering voor de Asser mantelzorgers vinden de drie dames. “Het is een erkenning”, zegt Atty, “Het is een dag dat mantelzorgers zelf eens in de watten worden gelegd.”  Rita: “Voor mantelzorger hoef je niet te leren, maar het is wel zwaar werk.” Janien is het met haar eens: “Ik vind het belangrijk dat die waardering er is. Vaak hoor ik ‘Het overkomt je en je hebt geen keus’. Maar je moet het maar wel even doen! Mantelzorgers mogen weten dat ze gezien worden.”

Wensmuur

Atty en Rita verzorgen deze dag de hapjes, en delen een recept waar de bezoekers thuis van kunnen genieten. Vaart Welzijn verzorgt een workshop, de kletspot en een wensmuur. “Met de kletspot brengen we gesprekken op gang”, vertelt Janien, “Aan bod komen thema’s die je anders misschien niet zo snel met elkaar bespreekt. Op de wensmuur kunnen mantelzorgers wensen plakken voor hoe zij ondersteund zouden willen worden.”

“Het wordt heel gezellig”, verwacht Atty van de Dag van de Mantelzorg. “Het wordt ook een dag van ontmoeting” vult Rita aan, “een dag waarbij mensen hun verhaal kunnen doen en nieuwe inzichten opdoen.” Janien: “Ik kijk er vooral naar uit om de mantelzorgers zelf te zien genieten!”

Ga terug naar nieuws
Deze pagina e-mailen

Deze pagina delen via

Deel dit artikel

Ander nieuws

Nieuwsbrief juni 2023

De werkgroep Mari Bersama is de Molukse mantelzorggroep in Assen, die themabijeenkomsten en…

12 juli 2024

Nieuwsbrief november 2023

Afgelopen vrijdag hebben we de Dag van de Mantelzorg gevierd. Een aantal mantelzorgers was hier…

30 november 2023

Nieuwsbrief september 2023

Een casemanager dementie is het eerste aanspreekpunt voor iemand met dementie en zijn…

12 september 2023

Wil jij op de hoogte blijven van activiteiten in de buurt?

De Digitale Assistent van Valtes laat je zien wat er in jouw omgeving wordt georganiseerd rondom zorgen voor een ander.

Gebruik de knoppen hieronder om de app te downloaden. Valtes is beschikbaar op de Google Play Store en Apple App Store.