Openbaar vervoer

Voor ouderen en iedereen met een beperking of ziekte is er openbaar vervoer om van A naar B te reizen. Zowel lokaal, regionaal als vervoer over een lange afstand.

Hoe wordt vervoer in de regio geregeld?

De gemeente regelt lokaal en regionaal vervoer voor ouderen en voor iedereen met een ziekte of beperking. Bijvoorbeeld om in de buurt of regio te winkelen, uit te gaan, familie en vrienden te bezoeken of om naar een ontmoetingscentrum te gaan.

Lokaal vervoer wordt in de vorm van collectief vervoer (regiotaxi) aangeboden. De regiotaxi’s zijn busjes of taxi’s die de zorgvrager van deur tot deur brengen. Vaak reizen meerdere mensen tegelijk mee. Ook als de zorgvrager een rolstoel gebruikt, brengt de regiotaxi hem/haar naar de plaats van bestemming.

Een buurtbus rijdt meestal van dorpen die geen busverbinding hebben naar plaatsen waar een goede verbinding is met grotere steden.

Wat kost de regiotaxi?

Mensen met een beperking krijgen mogelijk korting op de regiotaxi. Informeer bij het Wmo-loket van de gemeente of de zorgvrager in aanmerking komt voor korting.

Heeft de zorgvrager begeleiding nodig tijdens zijn/haar reis? Dan reist de begeleider meestal gratis mee. Soms moet je een OV-begeleiderskaart laten zien.

Hoe wordt vervoer buiten de regio geregeld?

Voor uitstapjes van meer dan 5 ov-zones kunnen ouderen en mensen met een chronische ziekte of handicap gebruik maken van Valys. Denk aan uitstapjes zoals familiebezoek, een uitvaart of een dagje uit. Je hebt hiervoor een Valyspas nodig. Dit vervoer heet bovenregionaal vervoer.

Waar kan ik een Valyspas aanvragen?

De zorgvrager mag alleen reizen met Valys, als hij/zij niet met het openbaar vervoer kan reizen en aan een aantal voorwaarden voldoet. Om een Valyspas aan te kunnen vragen is een van de volgende documenten nodig:

  • Een bewijs van de gemeente waaruit blijkt dat de zorgvrager recht heeft op vervoer uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
  • Een bewijs van de gemeente waaruit blijkt dat de zorgvrager recht heeft op een rolstoel of scootmobiel uit de Wmo
  • Een gemeentelijke gehandicaptenparkeerkaart
  • Een OV-begeleiderskaart

Elke pashouder krijgt een budget van 600 kilometer per jaar. Binnen deze 600 kilometer betaal je € 0,20 per kilometer eigen bijdrage. Reist de zorgvrager meer dan dit budget, dan moet hij/zij € 1,22 per kilometer betalen. Als hij/zij niet met de trein kan reizen, ook niet met begeleider, dan kun je een aanvraag doen voor een hoger persoonlijk kilometerbudget van 2250 kilometer.

Vraag hier een Valyspas aan  (Pasaanvraag.nl).

Deze pagina delen via

Wil jij informatie die aansluit bij jouw situatie en behoefte?

De Digitale Assistent van Valtes biedt gepersonaliseerde tips, tricks, advies en informatie over alles wat te maken heeft met zorgen voor een ander.

Gebruik de knoppen hieronder om de app te downloaden. Valtes is beschikbaar op de Google Play Store en Apple App Store.