- Wat is mantelzorgstress?
- Hoe herken je stress?
- Wat kan ik zelf doen om mantelzorgstress te verminderen?
Wat is mantelzorgstress?
Langdurig voor iemand zorgen kan zwaar zijn. Zowel lichamelijk als emotioneel. Soms zo zwaar dat zorgen en verdriet je leven bepalen, waardoor stress op de loer ligt. De balans tussen zorg voor de ander én zorg voor jezelf is dan even kwijt. Als je niet oppast, kan je zelfs overbelast raken.
Hoe herken je stress?
De volgende lichamelijke, psychische en gedragsmatige signalen kunnen duiden op stress:
- Lichamelijke klachten: onder meer hoofd- of buikpijn, verhoogde bloeddruk, hyperventilatie, pijn in nek, schouders of rug, duizeligheid, toenemende vermoeidheid. Je kunt ook minder eetlust krijgen of juist voortdurend honger hebben.
- Psychische klachten: onder meer schuldgevoelens, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, lusteloosheid, slaapproblemen, piekeren. Je kunt je ook gespannen voelen en snel geëmotioneerd raken.
- Ander gedrag: onder meer rusteloosheid, onverdraagzaamheid, gevoelens van chaos of agressie, verwaarlozing van het uiterlijk, meer roken en drinken, gebruik van kalmerende of stimulerende middelen.
Wat kan ik zelf doen om mantelzorgstress te verminderen?
Er zijn veel verschillende manieren om zelf stress te verminderen. Bijvoorbeeld sporten, lezen of een cursus volgen. Zorg voor een goede balans tussen spanning en ontspanning. Online kan je ook veel informatie, trainingen, filmpjes en oefeningen vinden om dingen te doen die bij je passen. Waar en wanneer jij dat wilt. Maar een goed gesprek met een lekkere kop koffie of thee met een vriend(in) doet soms ook wonderen. Ook zijn er lotgenotengroepen waar jij je ervaringen kunt delen. De welzijnsorganisatie in jouw omgeving weet deze vast te vinden. Voor ernstige lichamelijke of psychische klachten kan je terecht bij je huisarts, POH, bedrijfsarts en maatschappelijk werker. Of bij een mantelzorgcoach voor passende ondersteuning of verwijzing.
Zorg goed voor jezelf
Gemakkelijk gezegd, maar dit is niet altijd eenvoudig als je mantelzorgtaken hebt. Slaap voldoende, eet gezond en blijf dingen doen die voor jou belangrijk zijn. Soms is dit maar beperkt mogelijk. Kies dan kleine dingen zoals: luisteren naar muziek, kleur een mandala, schrijf een stukje in een dagboek of bel met een vriend(in). Als je werkt, bespreek dan de mogelijkheden voor bijvoorbeeld flexibel werken. Of zoek een mantelzorgcoach die je kan ondersteunen de weg te vinden in de combinatie werk en mantelzorg.
Beweeg
Regelmatig wandelen zorgt ook voor ontspanning. Dit kan je ook doen met een aantal andere mantelzorgers. Zo kan je ook ervaringen uitwisselen of gewoon aan een half woord genoeg hebben om begrepen te worden. Net als sporten of fietsen naar het werk.
Deel de zorg
Hulp vragen aan anderen is ook een van de mogelijkheden om zelf stress te verminderen. Draag de zorg tijdelijk over, of deel de zorg met anderen.