- Zorg in natura of persoonsgebonden budget
- Hoe regel ik zorg via een pgb?
- Waar en waarvoor vraag ik een pgb aan?
- Waar kan ik hulp krijgen bij het kiezen en aanvragen van een pgb?
- Hoe eindigt een pgb?
Zorg in natura of persoonsgebonden budget
Een persoonsgebonden budget (pgb) is een geldbedrag waarmee je zelf zorg of hulp inkoopt. Je kunt dan kiezen welke zorg de zorgvrager krijgt en van wie. Wil je geen pgb? Dan krijgt de zorgvrager zorg in natura: Dit betekent dat de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar een zorgaanbieder kiest. Je hoeft zelf weinig meer te regelen.
Voor zorg in natura zijn vaak contracten afgesloten met zorgaanbieders. Met een pgb kun je bijvoorbeeld zelf mensen inhuren voor thuiszorg. De zorg moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) houdt bij wat je betaalt aan de zorgaanbieder(s). Je bent zelf verantwoordelijk voor het budget en moet bewaken dat je uitkomt met dit budget.
Hoe regel ik zorg via een pgb?
Een pgb is een persoonlijke keuze, waarbij er verschillende regels zijn waar je je aan moet houden. Het is belangrijk dat je bewust en weloverwogen kiest voor de zorg die bij je past. Voordat je kiest voor een pgb is het belangrijk om eerst goed te weten wat deze keuze precies inhoudt.
Wat moet je kunnen en weten om met een pgb te werken? Die vaardigheden zijn samengevat in 10 punten in deze uitleg van de Rijksoverheid.
Waar en waarvoor vraag ik een pgb aan?
Bij de gemeente via de Wmo
Zie ook Hulp van de gemeente. Via de Wmo kun je een pgb aanvragen voor:
- Huishoudelijke hulp
- Begeleiding in het dagelijks leven (begeleiding individueel)
- Begeleiding bij persoonlijke verzorging (zodra de verzorging wordt overgenomen valt dit onder de Zvw (Zorgverzekeringswet)
- Begeleiding in een groep (dagbesteding)
- Logeeropvang en vakantieopvang (gemeenten noemen dit respijtzorg)
- Beschermd wonen
- Woningaanpassing
- Hulpmiddelen voor vervoer, zoals een rolstoel of scootmobiel
Lees meer over een pgb aanvragen voor Wmo via Zorgwijzer.
Bij de gemeente via de Jeugdwet
Zie ook Hulp van de gemeente.
Aanvragen van een pgb waarmee je zelf zorg kunt inkopen voor jouw kind dat hulp nodig heeft om zelfstandig te zijn. De gemeente zal eerst kijken of er een individuele voorziening beschikbaar is via zorg in natura. Als deze voorziening niet passend is, kun je een pgb jeugdwet aanvragen.
Lees meer over het pgb voor jeugdhulp via de Regelhulp van de Rijksoverheid.
Bij de Zvw (zorgverzekeringswet) via jouw eigen zorgverzekering
- Vraag een indicatie aan voor verpleging of verzorging
- Maak een budgetplan waarin je precies beschrijft welke zorg je wilt inkopen en wat dit kost.
- Een wijkverpleegkundige komt langs voor een indicatie
- De zorgverzekeraar bekijkt de aanvraag en neemt een besluit
- Neem contact op met een BIG-geregistreerde hbo-verpleegkundige en vul het aanvraagformulier in om een Zvw-pgb aan te vragen.
Bij het Zorgkantoor wanneer je een Wlz-indicatie hebt
Wanneer je een Wlz-indicatie hebt (Wet langdurige zorg), kun je een cliëntondersteuner inschakelen via een organisatie waar het Zorgkantoor een overeenkomst mee heeft. Deze hulp is gratis.
Je kunt ook zelf het pgb aanvragen. Op de site van het Zorgkantoor vind je uitgebreide informatie. Voor Drenthe is dit het Zilveren Kruis Zorgkantoor.
Waar kan ik hulp krijgen bij het kiezen en aanvragen van een pgb?
Je kunt hulp krijgen bij het kiezen en aanvragen van een pgb via een onafhankelijke cliëntondersteuner. Hierover kun je meer lezen via de Regelhulp van de overheid.
Of je vraagt hulp bij een mantelzorgmakelaar. Meer informatie hierover vind je via de beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars. Op deze site staat een overzicht van de mogelijke vergoedingen voor de mantelzorgmakelaar via de aanvullende zorgverzekering. Op de site vind je ook een overzicht van mantelzorgmakelaars bij je in de buurt.
Per Saldo
Per Saldo is een landelijke vereniging voor mensen met een pgb. Per Saldo komt op voor de belangen van pgb-houders in de politiek en bij diverse instanties. Per Saldo geeft advies informatie en (juridisch) advies. Per Saldo geeft cursussen over allerlei aspecten van het pgb. Lees meer op de website van Per Saldo.
Hoe eindigt een pgb?
Wil je het persoonsgebonden budget (pgb) stoppen? Neem dan contact op met de organisatie van wie je de pgb krijgt.
Heb je het pgb stopgezet? Dan moet je ook de zorgovereenkomst met jouw zorgverlener(s) stoppen. Dit moet je schriftelijk doen. Ook moet je dit via een wijzigingsformulier aan de SVB (Sociale Verzekeringsbank) doorgeven. Houd hierbij rekening met een opzegtermijn. Lees meer over het beëindigen of wijzigen van een zorgovereenkomst op de website van de SVB.
De gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar kan het pgb ook stoppen. Ook als je dat niet wilt. Bijvoorbeeld als je niet meer aan de voorwaarden voldoet. Of als je je niet aan de regels houdt.