Thuis blijven wonen of naar instelling

Het is belangrijk dat de zorgvrager op tijd nadenkt over hoe hij/zij straks wil wonen.

Hoe maak je een goede afweging?

Bedenk wat belangrijk voor de zorgvrager is: de vrijheid van zelfstandig wonen of de veiligheid van 24 uur per dag zorg in de buurt. Bespreek dit met de zorgvrager en met bijvoorbeeld familie.

Ook kun je overleggen met het zorgkantoor of met de zorginstelling waar de zorgvrager wil wonen.

Welke zorg en ondersteuning kan mijn zorgvrager krijgen?

Is de zorgvrager (straks) niet zelfredzaam of kan hij/zij niet goed meedoen in de maatschappij? Kan zijn/haar omgeving ook niet meehelpen, maar wil hij/zij wel thuis blijven wonen? Dan kan de zorgvrager thuis zorg en ondersteuning krijgen.

Welke soorten hulpmiddelen zijn er?

  • Huishoudelijke hulp, bijvoorbeeld iemand die helpt bij het schoonmaken van het huis. Deze zorg valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Vraag de gemeente om meer informatie.
  • Een hulpmiddel zoals een scootmobiel of andere maatwerkvoorzieningen. Deze zorg valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Vraag de gemeente om meer informatie.
  • Algemene voorzieningen zoals een boodschappenservice, meedoen aan een activiteitenmiddag in een buurthuis of een maaltijdservice. Vraag de gemeente om meer informatie.
  • Persoonlijke verzorging en verpleging (vanuit de Zorgverzekeringswet). Bijvoorbeeld hulp bij het aankleden of zorg van een verpleegkundige bij je thuis. Vraag de zorgverzekeraar om meer informatie.

Kan mijn zorgvrager intensieve zorg thuis krijgen?

Heeft de zorgvrager meer intensieve zorg nodig zoals in een instelling en wil hij/zij thuis blijven wonen? Dan kun je Wlz-zorg thuis krijgen. Dit houdt in dat:

  • de zorgvrager thuis zorg krijgt vanuit de Wlz als hij/zij verantwoord en veilig thuis kan blijven wonen.
  • hij/zij met een Wlz-indicatie thuis kan blijven wonen met intensieve zorg.
  • het CIZ  (CIZ.nl) beoordeelt of hij/zij geschikt is voor zorg thuis vanuit de Wlz. Dit kan alleen als deze zorg verantwoord is en de kosten niet hoger zijn dan wonen in een instelling.
  • een zorgkantoor regelt dat de zorgvrager de juiste langdurige zorg krijgt.

Hoe kom ik in aanmerking voor intensieve zorg in een instelling?

Met een indicatie voor Wlz-zorg kan de zorgvrager verhuizen naar een zorginstelling. Je vraagt Wlz-zorg aan bij het CIZ. Het CIZ bepaalt of de zorgvrager een indicatie voor Wlz-zorg krijgt.

Lees meer over het aanvragen van Wlz-zorg (Rijksoverheid.nl)

Deze pagina delen via

Wil jij informatie die aansluit bij jouw situatie en behoefte?

De Digitale Assistent van Valtes biedt gepersonaliseerde tips, tricks, advies en informatie over alles wat te maken heeft met zorgen voor een ander.

Gebruik de knoppen hieronder om de app te downloaden. Valtes is beschikbaar op de Google Play Store en Apple App Store.