Jonge mantelzorgers

Ook kinderen en jongeren kunnen mantelzorger zijn. Zij zorgen bijvoorbeeld voor een ouder, broer of zus.

Wat zijn jonge mantelzorgers?

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot en met 24 jaar die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek, gehandicapt is of een psychische aandoening of verslaving heeft. Deze situatie kan een grote impact hebben op je jeugd, het opgroeien en je leven. 

Ben jij een jonge mantelzorger?

Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? En moet je daarom thuis vaak meehelpen of voor een familielid zorgen? Vaak heb je taken en verantwoordelijkheden die niet passen bij je leeftijd. Je bent dan een jonge mantelzorger.

Wat kan een jonge mantelzorger zelf doen?

Een paar tips om te zorgen dat je het volhoudt:

Praat met iemand die je vertrouwt

Het helpt om je hart te luchten en te horen wat de rest van jouw familie vindt. Vind je dit lastig? Praat dan eens met een vriend of vriendin of iemand anders die je vertrouwt. Zoals je mentor of een leraar. Als je eenmaal hardop hebt gezegd wat je voelt, is het vaak al een stuk minder zwaar. Je kunt ook de Kindertelefoon.nl bellen als je even je hart wil luchten.

Zoek informatie over de ziekte of beperking

Weten wat er aan de hand is geeft vaak wat houvast. Bijvoorbeeld waarom je broer met autisme zich zo gedraagt. Wil je meer weten over een ziekte of beperking? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij je huisarts. Je kunt natuurlijk ook googlen. Maar check dan wel bij iemand die er verstand van heeft of het klopt wat je hebt gelezen.

Accepteer hulp

Kost de zorg (te) veel tijd en energie? Wacht niet te lang met hulp zoeken. Ga op zoek naar (professionele) hulp, eventueel met je ouders. Je kunt ook kleine klusjes laten doen door bekenden. Bijvoorbeeld boodschappen doen. En je kunt altijd bij je gemeente terecht. Lees meer over hulp van de gemeente

Zorg goed voor jezelf

Je houdt het zorgen voor iemand anders beter vol als je ook goed voor jezelf zorgt. Leef en eet gezond, beweeg en breng ook tijd door met mensen van wie je energie krijgt. Geef aan wanneer je thuis beschikbaar bent en wanneer je even tijd voor jezelf nodig hebt. Dat is niet egoïstisch, maar juist nodig om het vol te houden. Lees meer over mantelzorgstress

Ontmoet andere jonge mantelzorgers

Zoek contact met andere jongeren die ook zorgen voor een naaste. Vaak heb je aan een half woord genoeg en het is fijn als iemand precies snapt wat jij bedoelt en meemaakt. In de serie ‘Bikkels’ van de VPRO zie je verhalen van jonge mantelzorgers (te bekijken via NPO Start).

Elk jaar wordt landelijk de Dag van de Mantelzorger georganiseerd op 10 november. Elke gemeente doet dit op een eigen manier. Daarnaast is er jaarlijks de Week van de Jonge Mantelzorger, van 1 tot 7 juni. Vraag bij jouw gemeente of welzijnsorganisatie na wat zij doen tijdens deze week. Ook worden in verschillende gemeenten regelmatig activiteiten voor jonge mantelzorgers georganiseerd, of ontmoetingen (lotgenotengroep) geregeld. En op Facebook en Instagram zijn pagina’s te vinden speciaal voor jonge mantelzorgers.

Waar kan een jonge mantelzorger terecht?

Jonge mantelzorgers kunnen op de volgende websites terecht voor meer informatie of om ervaringen te delen:

  • Kankerspoken.nl: voor meer informatie over ouders met kanker
  • Kopstoring.nl: als je vader of moeder een psychische stoornis (kinderen van een ouder met psychische problematiek-KOPP) of verslaving heeft (kinderen van een ouder met een verslaving-KOV)
  • Koppkvo.nl: voor alle familieleden van mensen met een verslaving of psychische problemen
  • Oudervanmijnouders.nl en Trimbos: voor kinderen van ouders met een verstandelijke beperking (KOVB) en hun naasten
  • De Kindertelefoon: voor kinderen die even over een probleem willen praten
  • Zorgvoorjeouders.nl: voor jonge en volwassen mantelzorgers. Er zijn ook versies voor Marokkaans, Creools, Chinees, Hindoestaans en Turks.
  • Zorgwijzer: informatie over de vergoeding van  zorg.
  • JMZpro : deze stichting, voor en door ruim 100 organisaties, is een landelijk netwerk dat zich inzet voor jonge mantelzorgers en hun gezinnen.

Kan ik ondersteuning krijgen bij mijn studie?

Ben je student en daarnaast mantelzorger? Ga dan langs bij je studieadviseur. Die kan jou adviseren als je studievertraging dreigt op te lopen. Je kunt dan ondersteuning op maat krijgen. Zo kun je mogelijk een beroep doen op het profileringsfonds van de onderwijsinstelling voor een financiële compensatie.

Lees meer over het profileringsfonds bij de Landelijke Studentenvakbond.

Sinds kort is in de Eerste Kamer een wetsvoorstel aangenomen om meer ruimte te gaan maken om leren en zorgen beter op elkaar te laten aansluiten. Hierdoor moet het gemakkelijker worden voor studenten die mantelzorg verlenen, om ook tijd te blijven besteden aan leren. Hier kun je meer over lezen op de website van de Eerste Kamer.

Voor leraren/docenten is er een ondersteuningsmodel gemaakt. Het biedt handvatten voor de jonge mantelzorger maar ook voor de school. Hierover kun je meer lezen op de website van het Expertisecentrum inclusief onderwijs.

Deze pagina delen via

Wil jij informatie die aansluit bij jouw situatie en behoefte?

De Digitale Assistent van Valtes biedt gepersonaliseerde tips, tricks, advies en informatie over alles wat te maken heeft met zorgen voor een ander.

Gebruik de knoppen hieronder om de app te downloaden. Valtes is beschikbaar op de Google Play Store en Apple App Store.