Nieuwsbrief september 2023

Een casemanager dementie is het eerste aanspreekpunt voor iemand met dementie en zijn mantelzorger(s).
geplaatst op

12 september 2023

In deze nieuwsbrief:

  • Casemanager dementie, een van de netwerkpartners, vertelt wat zij doen voor mantelzorgers;
  • Wereld Alzheimerdag op 21 september;
  • Nieuwe locatie Respijtzorg Vaart Welzijn.

Netwerkpartner aan het woord: casemanager dementie

Een casemanager dementie is het eerste aanspreekpunt voor iemand met dementie en zijn mantelzorger(s). Vaak gaat het om een (wijk-)verpleegkundige of een maatschappelijk werker met een aanvullende opleiding op het gebied van dementie.

De casemanager geeft adviezen over het omgaan met een persoon met dementie en de veranderingen en/of problemen die hierdoor ontstaan in het dagelijks leven. Ze biedt een luisterend oor, geeft praktische tips en adviezen en helpt wegwijs maken in de wereld van de zorgverlening. Het helpen van iemand met dementie is vaak een samenspel tussen mantelzorger en (professionele) zorgverlening. Zo lang iemand zelfstandig woont is de casemanager een vast persoon die thuis langskomt. De casemanager dementie hoort en ziet hoe het met iemand gaat en welke veranderingen er opgemerkt worden bij de persoon met dementie maar ook bij de mantelzorger.

“Door regelmatig contact te houden met zowel cliënt als mantelzorger kan ik op tijd helpen. Als het zelfstandig wonen moeilijker wordt of de mantelzorger het zwaar heeft, help ik met het inzetten van de juiste ondersteuning. Als het thuis echt niet meer gaat, dan ondersteun ik mensen om weer in een juiste woonomgeving terecht te komen.”

Anet Boersma, casemanager dementie bij Icare Assen

Dementie kan ook voorkomen op (hele) jonge leeftijd. De zorg en begeleiding van jonge mensen met dementie en hun naasten is belangrijk omdat tijdig verwijzen naar passende hulp ervoor zorgt om samen, als gezin, in een gezond evenwicht te blijven. Assen heeft gespecialiseerde casemanagers ‘dementie op jonge leeftijd’.

Wilt u meer weten over wat een casemanager dementie voor u kan betekenen?

Neem contact op met het Netwerk Dementie Drenthe op 0592 – 857474. Klik hier  voor aanvullende informatie.

Wereld Alzheimerdag

Op 21 september is het Wereld Alzheimerdag. In het kader hiervan worden er in DNK twee events georganiseerd. Ook kun je in Assen terecht in het Odensehuis.

Dokter in de Zaal, dinsdag 21 september, 20:00 uur
In deze editie van Dokter in de Zaal gaan neuroloog Annelies Bollen en klinisch neuropsycholoog Alex Knipping van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen dieper in op de vraag: wanneer kan vergeetachtigheid erop wijzen dat iemand dementie heeft? Ze vertellen wanneer wordt gesproken van dementie en wat de oorzaken hiervan zijn. Ook leggen ze uit wat het betekent als je dementie hebt en hoe je er samen met je omgeving mee om kunt gaan. Meer informatie vind je hier .

VerpleegThuis door Teun Toebes, donderdag 28 september, 20:30 uur
Teun Toebes, 24 jaar, kerngezond en afgestudeerd verpleegkundige in geriatrie, besloot ruim drie jaar geleden om zich te vestigen op een gesloten afdeling voor mensen met dementie. Hij schreef er de bestseller ‘VerpleegThuis’ over en heeft zijn missie inmiddels uitgebreid naar het theater. Aan de hand van grappige, verdrietige en vrolijke anekdotes schetst Teun een ander beeld van mensen met dementie dan het gebruikelijke. Meer informatie vind je hier .

Odensehuis Assen, Scharmbarg 33
Voor mensen met beginnende dementie en hun naasten is er het Odensehuis Assen. Elke maandag, woensdag en vrijdag is het Odensehuis geopend van 10:00 tor 16:00 uur. In het Odensehuis verwelkomen ze je graag voor een kopje koffie en/of een praatje. Tijdens de openingstijden is er ruimte om te biljarten, te sjoelen of een spelletje te doen.

Daarnaast worden er regelmatig activiteiten georganiseerd. Op Wereld Alzheimerdag is het Odensehuis gesloten. Maar in het kader van deze dag krijgen de bezoekers een lekkere lunch de dag ervoor.

Meer informatie over het Ondensehuis vind je terug op de website  of in dit filmpje .

Heb je belangstelling voor het Odensehuis of heb je een vraag? Mail dan naar info@odensehuisassen.nl.

Nieuwe locatie Respijtzorg Vaart Welzijn

Voorheen kon je gebruik maken van respijtzorg (vervangende zorg) door Vaart Welzijn in Het Beleefhuis aan de Zwartwatersweg 155. Het Beleefhuis is sinds 7 juli 2023 gesloten.

Vaart Welzijn heeft een nieuwe locatie gevonden om de respijtzorg te kunnen blijven bieden! Vanaf 4 september ben je welkom in Antje’s Taverne, bij de Sociale Huiskamer (Kloekhorsstraat 12). Hier kun je gebruik maken van vervangende zorg die wordt geboden door vrijwilligers. De vrijwilligers verwelkomen jou en degene voor wie je zorgt en begeleiden gedurende de dag rondom sporten/bewegen, ontmoeten en andere activiteiten. Deze Sociale Huiskamer is open op maandag, woensdag en vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur. Het telefoonnummer waarop de Sociale Huiskamer van Antje te bereiken is: 06 – 82055634.

Ook de bewustwordingscampagnes rondom Langer Zelfstandig Thuis Wonen zullen niet meer plaatsvinden in Het Beleefhuis. Actium was initiatiefnemer hiervan in samenwerking met uiteenlopende organisaties. Ze zijn nu in samenwerking met Gemeente Assen aan het kijken hoe die bewustwording op een andere manier kan worden voorgezet. Daarover volg later meer.

Ga terug naar nieuws
Deze pagina e-mailen

Deze pagina delen via

Deel dit artikel

Ander nieuws

Nieuwsbrief april 2023

In deze nieuwsbrief: Laatste oproep: help mee de ondersteuning aan mantelzorgers te verbeteren…

10 april 2023

Nieuwsbrief mei 2023

Icare maatschappelijk werk, een van de netwerkpartners, vertelt wat zij doen voor mantelzorgers.

12 juli 2024

Nieuwsbrief maart 2023

In dit artikel: Odensehuis Assen Stimulans om langer zelfstandig te blijven wonen Voor mensen die in…

12 juli 2024

Wil jij op de hoogte blijven van activiteiten in de buurt?

De Digitale Assistent van Valtes laat je zien wat er in jouw omgeving wordt georganiseerd rondom zorgen voor een ander.

Gebruik de knoppen hieronder om de app te downloaden. Valtes is beschikbaar op de Google Play Store en Apple App Store.