Ondersteuningsmogelijkheden op het werk

Werken en zorgen voor iemand kan soms lastig te combineren zijn. Dan is een passende oplossing nodig. Wat kan je zelf doen en welke ondersteuning biedt je werkgever?

Wat kan ik zelf doen?

Maak het bespreekbaar

Als je mantelzorgtaken krijgt, geef dan zo snel mogelijk bij je leidinggevende aan dat je mantelzorger bent. Heel vaak heb je dan nog geen ondersteuning of andere dingen nodig en is de combinatie werk en mantelzorg nog goed te doen. Soms kan dit snel veranderen. Het gesprek voeren over wat je nodig hebt is dan gemakkelijker. Je leidinggevende is namelijk dan al op de hoogte van je situatie. Hoe lastig het ook is, wees open. Dit kan je helpen om begrip en ondersteuning te krijgen.

Zorg goed voor jezelf

Om zaken goed vol te kunnen houden en te combineren is het van belang goed voor jezelf te zorgen. Spanning en mantelzorg stress liggen op de loer. En overbelasting is dichtbij. Ontspanning is daarom belangrijk. Een mantelzorgcoach, maatschappelijk werker of praktijkondersteuner huisarts (POH) kan je hierbij helpen. Kijk ook eens kritisch naar wat je allemaal doet. Een mantelzorgmakelaar kan mogelijk regelzaken van je overnemen.

Welke ondersteuning kan ik van mijn werkgever krijgen?

HR-afdeling

Voor meer informatie over het beleid, de regelingen en eventuele cao-afspraken rondom werk en mantelzorg kun je terecht bij medewerkers van de HR-afdeling of personeelszaken.

Bedrijfsarts of arbodienst

Ga in gesprek met een bedrijfsarts, arbodienst, maatschappelijk werker of mantelzorgcoach als je last hebt van een verstoorde werk en privé balans. Maar ook als je stress, werkdruk of gezondheidsklachten ervaart.

Bedrijfsmaatschappelijk werk(st)er

De bedrijfsmaatschappelijk werk(st)er (BMW) verleent psychosociale hulpverlening: begeleiding gericht op problemen die voorkomen in de interactie tussen de persoon en zijn (werk-) omgeving.

Mantelzorgcoach 

Een mantelzorgcoach kan samen met jou kijken naar de zaken waar jij tegenaan loopt. En weet de weg in zorgland. Vaak hebben coaches ook zelf ervaring met de combinatie werk en mantelzorg. En zijn bekend met de uitdagingen waar iemand voor staat. Meerdere zorgverzekeraars bieden dit aan vanuit een zorgpakket. Kijk op de website van jouw zorgverzekeraar wat hierin de mogelijkheden zijn.

Werkgevers of organisaties hebben soms zelf een netwerk met coaches. Ga hierover in overleg met je leidinggevende. De personeelsafdeling is vaak bereid hierin mee te denken en te betalen.

Vakbond

Als je bent aangesloten bij een vakbond, dan kun je ook met je vakbond contact opnemen. Een vakbond onderhandelt over de cao-afspraken met je werkgever. Bij een vakbond kun je ook terecht voor ondersteuning en advies over werk, inkomen en juridische vragen.

Vertrouwenspersoon

Wil je jouw verhaal kwijt en vind je het belangrijk dat niemand het te weten komt, dan kun je terecht bij een vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon heeft een geheimhoudingsplicht.

Deze pagina delen via

Wil jij informatie die aansluit bij jouw situatie en behoefte?

De Digitale Assistent van Valtes biedt gepersonaliseerde tips, tricks, advies en informatie over alles wat te maken heeft met zorgen voor een ander.

Gebruik de knoppen hieronder om de app te downloaden. Valtes is beschikbaar op de Google Play Store en Apple App Store.