Ziekenvervoer en aangepast (openbaar) vervoer

Ziekenvervoer is vervoer van en naar een ziekenhuis, zorgverlener of instelling. In sommige gevallen vergoedt de zorgverzekeraar het vervoer. Dit hangt af van het soort vervoer, de ziekte die iemand heeft en waar iemand naartoe moet.

Krijg je een vergoeding voor zittend vervoer?

Zittend medisch vervoer is vervoer met (eigen) auto, taxi of openbaar vervoer. Hierover kun je meer lezen op regelhulp.nl en de website van Zorginstituut Nederland.

Eigen bijdrage

Voor zittend ziekenvervoer geldt een eigen bijdrage per kalenderjaar. Dat geldt niet voor mensen die in een Wlz-instelling verblijven en gebruik maken van zittend ziekenvervoer vanuit de Zorgverzekeringswet.

Eigen risico

Het verplicht eigen risico geldt voor vervoer dat wordt vergoed uit de Zorgverzekeringswet.

Krijg je een vergoeding voor vervoer met ambulance?

Medisch vervoer met een ambulance wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Er geldt geen eigen bijdrage voor ambulancevervoer. Dit vervoer telt wel mee voor het verplicht eigen risico. Lees meer hierover op de website van Zorginstituut Nederland.

Welke mogelijkheden voor vervoer zijn er nog meer?

Sociaal-medisch vervoer 

Sociaal-medisch vervoer is vervoer naar sociale activiteiten voor mensen die door een beperking of ziekte altijd, of heel veel, in bed liggen en graag ergens naartoe willen. Bijvoorbeeld naar een bruiloft, een begrafenis of gezamenlijke uitstapjes voor mensen met een beperking. Vraag bij de gemeente of welzijnsorganisatie van de gemeente (Vaart Welzijn) naar de mogelijkheden.

AutoMaatje

Heb je af en toe een autorit nodig om op bezoek bij familie of naar de dokter te kunnen gaan? Dan kun je denken aan het ANWB AutoMaatje. Dit wordt geregeld door Vaart Welzijn. Je kunt hen contacteren via 06-82357286 of anwbautomaatje@vaartwelzijn.nl.

Aangepast vervoer via de Zonnebloemauto

De zonnebloemauto is een aangepaste rolstoelauto die voor €45 per dag te huur is. Met de auto kun je onafhankelijk en zelfstandig op pad, waar en wanneer je maar wilt. Met een familielid of kennis achter het stuur, of een vrijwillige chauffeur vanuit de Zonnebloem. De eerste 100 kilometer is hierbij inbegrepen. Wil je verder rijden, dan betaal je €0,20 per kilometer. Dit is exclusief brandstofkosten. Meer informatie vind je op de website van de Zonnebloem

De NS

Wanneer je wil reizen met de trein, kun je assistentie aanvragen via de website van de NS. De assistent begeleidt je vanaf een afgesproken punt naar de trein. Of tijdens het overstappen of naar de uitgang van het station. Je kunt meer lezen over reizen met een beperking op de website van de NS

Regiotaxi (Wmo vervoer)

De regiotaxi is een regeling vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). De regiotaxi brengt je van deur tot deur, binnen je gemeente en omliggende gemeenten. Ook als je een rolstoel hebt, brengt de regiotaxi je naar je bestemming. 

Via een Wmo-indicatie van de gemeente kun je een regiotaxipas aanvragen. Met deze pas krijg je korting op de regiotaxi. 

De gemeente kan je vragen om een (medisch) onderzoek te ondergaan. Dit onderzoek gebeurt door een deskundige van de gemeente of door de Argonaut (zie argonaut.nl).

Vervoer over een lange afstand (Valys)

Valys regelt vervoer voor ouderen en voor mensen met een chronische ziekte of handicap. Het gaat om taxivervoer van deur tot deur, of om een combinatie van vervoer per taxi en de trein. Valys is bedoeld voor reizen over een langere afstand: meer dan 5 ov-zones of 25 kilometer vanaf je woonadres. Bijvoorbeeld voor familiebezoek of een dagje uit. Dit vervoer wordt ook wel bovenregionaal vervoer genoemd. Voor het reizen met Valys heb je een Valys-pas nodig. Deze kun je aanvragen via de website van Valyes

Je kunt een pas aanvragen wanneer je een of meer van onderstaande vervoersvoorzieningen hebt:

  • Wmo-vervoer via de gemeente (bijvoorbeeld een regiotaxipas)
  • Een Wmo-rolstoel of scootmobiel via de gemeente
  • Een gehandicaptenparkeerkaart van de gemeente
  • Een OV-begeleiderskaart

Kan een begeleider gratis meereizen in het openbaar vervoer wanneer ik niet zelfstandig kan reizen?

Wanneer je door ziekte of beperking niet zelfstandig kunt reizen met het openbaar vervoer, dan kan een begeleider met een OV-begeleiderskaart gratis meereizen. 

Je begeleider reist gratis met de OV-begeleiderskaart:

  • In de trein, bus, tram en metro in Nederland en in de trein in België.
  • In sommige regiotaxi’s.
  • Op sommige veerdiensten. 

Je kunt de gratis OV-begeleiderskaart aanvragen via de website van Argonaut.

Wanneer je zelfstandig kunt reizen met ondersteuning van de reisassistentie via het openbaar vervoer, dan is een OV-begeleiderskaart niet nodig. Deze wordt dan niet toegekend. 

Deze pagina delen via

Wil jij informatie die aansluit bij jouw situatie en behoefte?

De Digitale Assistent van Valtes biedt gepersonaliseerde tips, tricks, advies en informatie over alles wat te maken heeft met zorgen voor een ander.

Gebruik de knoppen hieronder om de app te downloaden. Valtes is beschikbaar op de Google Play Store en Apple App Store.