- Welke hulp kan ik krijgen uit mijn omgeving?
- Wat te doen als je geen sociaal netwerk hebt?
- Welke hulp kan ik inschakelen?
- Wat kan ik doen om goed voor mijzelf te zorgen?
Welke hulp kan ik krijgen uit mijn omgeving?
Je sociale netwerk kan een enorme steun voor je zijn:
- Je kunt met iemand de zorg en de verantwoordelijkheden delen.
- Je kunt bij iemand je verhaal kwijt en ervaringen uitwisselen.
Wat te doen als je geen sociaal netwerk hebt?
Niet iedereen heeft een ondersteunend netwerk, met familie, vrienden of bekenden. Zij hebben niemand om op terug te vallen. In zo’n situatie kan je ook gemis hebben aan gezelschap. Hieronder staan een aantal tips om je minder alleen te voelen:
- Doe mee waar het kan. Bijvoorbeeld met buurtactiviteiten, drink eens een kop koffie in een buurthuis.
- Volg een training, cursus of lezing over een onderwerp wat u interessant vindt.
- Sluit u aan bij internetgroepen of een forum dat gaat over een onderwerp dat u interesseert.
- Nodig eens iemand bij je thuis uit om samen te koken of te eten.
- Neem contact op met een vrijwilligersorganisatie voor een maatje.
- Meld je aan bij de Contactcirkel. Een dagelijks bel rondje gaat langs acht tot tien alleenwonende mensen. Gewoon voor de gezelligheid of om te controleren of alles oké is. Bij Humanitas is een vrijwilliger die start met bellen. Deze persoon belt weer iemand en zo gaat het verder. De laatste in de rij belt weer met een vrijwilliger van Humanitas om het belrondje af te sluiten. Deelname is gratis. Je betaalt alleen je eigen telefoonkosten. Als er ergens niet wordt opgenomen, kan de vrijwilliger van Humanitas actie ondernemen. Bijvoorbeeld door de buren of de huisarts te bellen. Dit is een initiatief van Humanitas. Kijk op: www.humanitas.nl/assen/telefooncirkel/.
- Sluit je aan bij een breiclub. Stichting Nationaal Ouderenfonds organiseert deze clubs door heel Nederland. Kijk op: www.ouderenfonds.nl
Welke hulp kan ik inschakelen?
Je kunt bij verschillende organisaties terecht voor ondersteuning als je voor iemand anders zorgt. Denk aan hulp en advies bij de verzorging, het organiseren van de zorg, tijdelijk overdragen van zorg en het zorgen voor jezelf. Soms kan het je allemaal even te veel worden. De mantelzorglijn van MantelzorgNL biedt je dan advies en een luisterend oor.
Bel de Mantelzorglijn: 030 – 760 60 55
WhatsApp: 06 27 23 68 54
Mail: mantelzorglijn@mantelzorg.nl
Bereikbaar op werkdagen van 9 – 17 uur
Wat kan ik doen om goed voor mijzelf te zorgen?
Wees je bewust van je eigen behoefte. Wat heb jij nodig om het vol te houden?
Doe moeite voor je eigen gezondheid. Blijf jezelf belangrijk vinden. Zorg dat je voldoende slaapt, goed en gezond eet, en plan in ieder geval een keer per week een moment voor jezelf in. Dit hoeft niet groot te zijn. Een boek lezen, kop koffie drinken bij iemand, fijne muziek luisteren of een ontspanningsoefening doen. Het meeste van die dingen kan je eventueel doen als je naaste naar dagbesteding is of slaapt. Als de situatie het toelaat is het verstandig af en toe wat buitenshuis te plannen. Er even helemaal uit zijn, kan je losmaken van de situatie en vaak kijk je weer anders en met wat meer afstand naar de dingen. Dan kan je er weer beter tegen.
Humor is belangrijk. Het kan zorgen voor ontlading en je wat afstand geven van je emoties. Het verlicht pijn en verdriet en zorgt voor sneller herstel bij psychische of lichamelijke problemen. En soms kun je in de met humor gevulde gesprekken gemakkelijker dingen bespreekbaar maken. Daarnaast helpt het vaak ook nog met contacten leggen.
Stel jezelf de volgende vragen:
- Wat vind ik belangrijk en wat minder?
- Wat doe ik wel en wat doe ik niet?
- Wanneer doe ik wat? Zo krijg je overzicht in je tijd.
- Waar krijg ik energie van en wat kost mij juist energie? Is dit in balans?
- Kijk eens kritisch naar wat je allemaal doet. Is dat allemaal nodig? Kan iemand daar iets van overnemen?
Als je hulp nodig hebt ga je vaak invullen voor een ander. Maar probeer dat niet te doen. Je denkt vaak dat iedereen het al druk heeft en jij daarom niets kunt vragen. Want je wil een ander niet tot last zijn. Maar is dat wel zo? Vraag om hulp en laat mensen zelf de keuze maken of ze wel of niet tijd of zin hebben om iets voor je te doen. Over het algemeen doen mensen graag iets voor een ander.
Het is van belang goed in de gaten te houden dat je niet overbelast raakt. Wanneer je zorgt voor iemand met dementie, is dit risico nog groter.
Tip: Maak een afspraak met jezelf. Plan het net als al je andere afspraken in je agenda. En houd je er aan, kom ze na! Neem jezelf serieus, dat doe je toch ook met je afspraken?