- Voor wie mag ik zorgkosten aftrekken?
- Welke zorgkosten mag ik opgeven?
- Kan ik hulp krijgen bij het invullen van de belastingaangifte?
Voor wie mag ik zorgkosten aftrekken?
Je mag de zorgkosten aftrekken die je maakt voor:
- Jezelf of je fiscaal partner en/of je kinderen tot 27 jaar. Voor kinderen jonger dan 27 jaar maakt het niet of zij thuis wonen of ergens anders. De voorwaarde is dat ze zelf niet in staat zijn de kosten zelf te betalen.
- Ouders, broers of zussen die bij je in huis wonen en die afhankelijk zijn van jouw zorg.
- Ernstig gehandicapte personen van 27 jaar of ouder die bij je in huis wonen.
Als je aangifte doet, dan geef je de zorgkosten door aan de Belastingdienst. Het inkomen kan hierdoor lager worden. Hoe lager je inkomen, hoe minder belasting je hoeft te betalen. Met een lager inkomen heb je soms recht op bepaalde toeslagen.
Welke zorgkosten mag ik opgeven?
Voorbeelden van zorgkosten die je mag aftrekken van de belasting:
- Reiskosten voor ziekenbezoek
- Kosten voor medicijnen
- Kosten voor extra kleding en beddengoed
- Extra waskosten
- Kosten voor hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld steunzolen
Lees welke kosten (deels) aftrekbaar zijn op de website van de Belastingdienst. Wil je de zorgkosten aftrekken van de belasting? Dan moet je hiervoor belastingaangifte doen bij de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst kun je alles lezen over zorgkosten aftrekken van de belasting.
Wanneer je zorgkosten hebt afgetrokken in de belastingaangifte, kan het zijn dat je hierdoor weinig of geen belasting betaalt. Dan is het mogelijk dat je recht hebt op een tegemoetkoming specifieke zorgkosten. Deze tegemoetkoming hoef je niet apart aan te vragen. Nadat er aangifte is gedaan krijgt je vanzelf bericht van de belastingdienst.
Kan ik hulp krijgen bij het invullen van de belastingaangifte?
Er zijn meerdere manieren waarop je hulp kunt krijgen bij het invullen van de belastingaangifte.
- Je kunt hulp van een medewerker op een belastingkantoor of steunpunt in de buurt krijgen. In Assen is dit steunpunt het Stadhuis. Hiervoor kun je een afspraak maken via de website van de Belastingdienst.
- Je kunt videobellen met iemand van de Belastingdienst. Hiervoor kun je een afspraak maken via de website van de Belastingdienst.
- Je kunt een telefonische afspraak maken. Dit kan via de website van de Belastingdienst. Je kunt ook direct bellen met de Belastingtelefoon. Op de website van de Belastingdienst kun je de juiste telefoonnummers vinden.
Ben je doof of slechthorend? Dan kun je ook bellen via een gebarentolk of tekst. Hier kun je meer over lezen via KPN Teletolk. - Je kunt de vraag online stellen op één van de socialemediakanalen van de Belastingdienst (zie belastingdienst.nl). Gebruik in dat geval geen privé-informatie bij het stellen van de vraag.
- In Nederland zijn veel maatschappelijke organisaties die gratis hulp aanbieden bij belastingaangifte. Denk aan vakbonden, ouderenbonden, wijkwinkels, buurthuizen, belastingwinkels en formulierenbrigades. Soms kun je ook hulp krijgen bij de plaatselijke bibliotheek.
- Je kunt een familielid of vriend vragen om te helpen met het invullen van de belastingaangifte. Vraag hiervoor een machtiging aan bij DigiD. Zorg er wel voor dat je jouw DigiD niet uit handen geeft.