Zorgverzekering voor mantelzorg

Een zorgverzekering sluit je af bij een zorgverzekeraar. Lees welke zorgkosten een zorgverzekeraar vergoedt.

Welke zorgverzekeringen en vergoedingen zijn er?

Er zijn twee soorten zorgverzekeringen: de basisverzekering en de aanvullende verzekering.

Basisverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt heeft verplicht een basisverzekering.

Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren die een basisverzekering wil afsluiten. Jong of oud. Ze mogen geen hogere premie vragen als je bijvoorbeeld een chronische ziekte hebt.

Tip: Heb je een laag inkomen? Dan heb je mogelijk recht op zorgtoeslag (Belastingdienst.nl).

Lees meer over het afsluiten van een zorgverzekering en het basispakket (Kiesbeter.nl).

Lees meer over de inhoud van het basispakket (Zorginstituutnederland.nl).

Aanvullende verzekering

  • Je kunt naast de basisverzekering een aanvullende verzekering afsluiten. Bijvoorbeeld voor fysiotherapie, alternatieve therapieën of de tandarts. De vergoedingen en de premie verschillen per verzekeraar.
  • Je kunt de aanvullende verzekering ook bij een andere verzekeraar afsluiten dan de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is niet verplicht.
  • Voor een aanvullende verzekering kan de verzekeraar extra eisen aan uw gezondheid stellen. Soms moet je een vragenlijst of verklaring invullen.
  • Elke zorgverzekeraar biedt verschillende aanvullende pakketten. Let bij het uitkiezen van een zorgverzekeraar ook op de aanvullende verzekering.

Vergoedingen

De zorgverzekering vergoedt vooral medische zorgkosten. Bijvoorbeeld medische behandelingen en hulpmiddelen. Maar ook wijkverpleging, langdurige persoonlijke zorg en verpleging, ergotherapie en fysiotherapie. De verzekeraar vergoedt ook de kosten van bepaalde medicijnen en hulpmiddelen.

De verplichte basisverzekering vergoedt de standaardkosten. Bijvoorbeeld de huisarts, wijkverpleging, het ziekenhuis of de apotheek.

Je hebt meestal een doorverwijzing nodig van je huisarts, specialist of therapeut voor een vergoeding vanuit uw zorgverzekering.

Voor wijkverpleging heb je een indicatie van een wijkverpleegkundige nodig.

In de polis van je zorgverzekering staat wat je verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. Zijn de voorwaarden niet duidelijk? Of wilt u precies weten hoeveel u vergoed krijgt? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Uitzonderingen voor de zorgverzekering

  • Militairen in actieve dienst zijn verzekerd via het Ministerie van Defensie.
  • Gevangenen vallen onder een collectieve verzekering (Rijksoverheid.nl) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
  • Werk je in het buitenland? Dan hoef je mogelijk niet in Nederland verzekerd te zijn. Lees meer over zorg en buitenland (HetCAK.nl). 
  • Wil je vanwege je geloof niet verzekerd zijn voor zorgkosten? Dan kun je je aanmelden als gemoedsbezwaarde (Svb.nl). Je moet dan een premievervangende belasting betalen.

Hoe kies ik zorg?

Bij een aantal zorgverzekeringen kies je zelf waar en van wie je zorg krijgt. Dit heet keuzevrijheid.

Restitutiepolis

Je kiest zelf je zorgverleners. Meestal krijgt je alle zorg uit het basispakket vergoed. Een restitutiepolis is vaak iets duurder dan een naturapolis. In sommige gevallen moet je de kosten van de zorg eerst zelf betalen. En daarna terugvragen.

Naturapolis

Je maakt gebruik van zorgaanbieders waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft. De zorgverzekeraar betaalt de rekeningen direct aan de zorgaanbieder. Wil je toch een andere zorgverlener? Dan is de zorgverzekeraar niet verplicht de kosten volledig te vergoeden.

Zorgverzekering met beperkte keuzevrijheid

Je bepaalt hierbij zelf naar welke zorgverlener je gaat. De vergoeding van de zorgverzekeraar is lager als je kiest voor een zorgverlener waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft.

Bekijk bij welke zorgverleners je terecht kunt (Independer.nl).

Let op: Jouw verzekeraar en die van de zorgvrager kunnen contracten hebben gesloten met andere zorgaanbieders.

Hoe stap ik over naar een andere zorgverzekeraar?

De premies voor de basisverzekering en de aanvullende verzekering verschillen per verzekeraar.

Je kunt elk jaar per 1 januari overstappen naar een andere zorgverzekeraar. De huidige zorgverzekering moet je vóór 1 januari opzeggen en de nieuwe verzekering moet je vóór 1 februari afsluiten.

Lees tips voor het overstappen naar een andere verzekeraar (Rijksoverheid.nl).

Heb je vragen over de zorgverzekering? Je kunt ook bellen naar: 0800 – 64 64 644 (Zorgverzekeringslijn.nl).

Hoe kan ik een klacht indienen over mijn zorgverzekeraar?

Heb je een klacht over je zorgverzekeraar? Neem dan eerst contact op met de zorgverzekeraar. Elke zorgverzekeraar heeft een klachtenregeling. Lees meer over je rechten (Nza.nl).

Kom je er met de zorgverzekeraar niet uit? Dan kun je terecht bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ.nl). Dit is een onafhankelijke organisatie die helpt bij het oplossen van problemen tussen jou en je zorgverzekeraar.

Bemiddeling kan door de Ombudsman Zorgverzekeringen of door een uitspraak van de Geschillencommissie Zorgverzekeringen.

Deze pagina delen via

Wil jij informatie die aansluit bij jouw situatie en behoefte?

De Digitale Assistent van Valtes biedt gepersonaliseerde tips, tricks, advies en informatie over alles wat te maken heeft met zorgen voor een ander.

Gebruik de knoppen hieronder om de app te downloaden. Valtes is beschikbaar op de Google Play Store en Apple App Store.