Mantelzorgondersteuning

Als je mantelzorger bent, kun je bij verschillende organisaties terecht voor ondersteuning.

Waar kan ik terecht voor mantelzorgondersteuning?

Voor informatie en advies over mantelzorgondersteuning kun je o.a. terecht bij:

  • Een casemanager dementie. Iedereen met dementie heeft recht op een casemanager dementie. De huisarts kan een casemanager aanvragen bij een zorgorganisatie in de regio. Wil je zelf op zoek naar een zorgaanbieder? Kijk dan op www.dementienetwerknederland.nl. De casemanager wordt vergoed uit de basis zorgverzekering. Soms zijn er wachtlijsten. Duurt het wachten te lang? Laat het je zorgverzekeraar weten. Wanneer die het niet kan oplossen, kan je contact opnemen met de Nederlands Zorgautoriteit (NZa) www.nza.nl. De NZa houdt in de gaten of de zorgverzekeraars zich aan hun zorgplicht houden.
  • ZorgMies Assen en omgeving biedt ondersteuning aan ouderen, gezinnen en mantelzorgers in aanvulling op de thuiszorg of het eigen netwerk. ZorgMies wordt vergoed uit een pgb (diverse mogelijkheden), via sommige zorgverzekeraars, en kan ook particulier worden betaald. Voor meer informatie kun je contact opnemen via www.zorgmies.nl/zorgmies-assen/ of 06-51947345.
  • Een Saar of Bram aan Huis: aanvullende mantelzorg, ondersteuning op maat. Ook bij dementie. Veel zorgverzekeraars vergoeden deze ondersteuning vanuit de aanvullende pakketten. Lees hier meer over op de website van Saar aan Huis. Er zijn ook mogelijkheden via persoonsgebonden budget (pgb); ook hierover lees je meer via Saar aan Huis. Saar aan Huis in de buurt? www.saaraanhuis.nl/vestigingen/assen/
  • Een Mantelaar. De nieuwe naam voor Mantelaar is Hup. Deze organisatie koppelt zorgstudenten aan de naaste van een mantelzorger. Zodat de mantelzorger wordt ontlast. De ondersteuning van de mantelaar wordt door sommige zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Vraag dit na bij jouw zorgverzekeraar. Er zijn soms ook mogelijkheden via Pgb. Lees meer op https://hups.nl/.
  • De senior service: Voor hulp in en om huis, begeleid vervoer, 24 uur zorg en meer. Senior service wordt door sommige zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Vraag dit na bij jouw zorgverzekeraar Er zijn mogelijkheden via pgb, Wmo of Wlz. Lees meer op www.seniorservice.nl.
  • Particuliere thuiszorg van Zuster Jansen. Zuster Jansen werkt met kleine vaste teams om persoonlijk vertrouwen en een goede band met cliënten op te bouwen. Het brede zorgaanbod sluit altijd aan op de specifieke zorgbehoefte. Naast 24-uurs zorg en verpleging, zijn zij ook gespecialiseerd in zorg bij dementie. Particuliere thuiszorg betaal je zelf. Maar als er een pgb is, kan dat wel gebruikt worden om een deel van de zorg in te kopen. Kijk voor meer informatie op https://www.zusterjansen.nl/particuliere-thuiszorg/
  • De landelijke organisatie MantelzorgNL: www.mantelzorg.nl

Hoe vind ik de juiste hulp?

Met ondersteuning van de gemeente weet je welke mogelijkheden er zijn voor degene die je verzorgt. Ook voor jezelf, als dat nodig is. Een onafhankelijk cliëntondersteuner helpt je bij het vinden van de juiste hulp. Je kunt ook hulp vragen aan een vrijwilliger. Of de welzijnsorganisatie bij jou in de buurt.

Kan ik de zorg tijdelijk overdragen?

De zorg voor iemand tijdelijk overdragen aan iemand anders heet vervangende zorg of respijtzorg. Vervangende zorg regelen is handig om overbelasting te voorkomen. Of als je bijvoorbeeld op vakantie gaat.  

Meer weten over samenwerken met anderen?

Het kan helpen als je overal niet alleen voor staat. Samenwerken met anderen kan hierbij verlichten. Lees hoe je kunt samenwerken met andere partijen in:

Deze pagina delen via

Wil jij informatie die aansluit bij jouw situatie en behoefte?

De Digitale Assistent van Valtes biedt gepersonaliseerde tips, tricks, advies en informatie over alles wat te maken heeft met zorgen voor een ander.

Gebruik de knoppen hieronder om de app te downloaden. Valtes is beschikbaar op de Google Play Store en Apple App Store.