Inwonen

Als je naaste bij je gaat wonen of jij bij je naaste, dan heet dat inwoning. Je gaat dan samen een huishouding vormen. Dit kan in zowel koop- als huurwoningen.

Wat zijn financiële gevolgen van inwoning?

Huurwoning

Het is misschien handig als je in hetzelfde huis gaat wonen als de zorgvrager. Als het om een huurwoning gaat is het is verstandig om medehuurderschap aan te vragen. Want als de huurder iets overkomt, dan heeft de achterblijver geen huurrechten en moet deze verhuizen.

Voorwaarde voor medehuurderschap is dat je minimaal 2 jaar samenwoont met de zorgvrager. En dat jullie al lange tijd samen een huishouding hebben, dus bijvoorbeeld samen eet. Vraag bij de verhuurder van de woning of je medehuurder kunt worden. Doe dat voordat je gaat inwonen.

Lees wat de rechten en plichten zijn van medehuurders van een woning (Rijksoverheid.nl)

Vind een voorbeeldbrief om medehuurderschap aan te vragen en lees over de voorwaarden (Juridischloket.nl)

Koopwoning

Bij een koopwoning moet de hypotheekverstrekker soms toestemming geven. Informeer bij je bank of hypotheekverstrekker naar de regels.

Het is belangrijk om goede afspraken te maken met elkaar. Bijvoorbeeld over de verdeling van kosten en over wat er gebeurt als de situatie verandert en een van beiden in de woning achterblijft.

Je kunt overwegen om samen eigenaar te worden van het huis, om een samenlevingscontract op te stellen of om een huurovereenkomst op te stellen.

Wat kan ik zelf regelen voor een woningaanpassing?

Wil je vanwege de zorg voor de zorgvrager jouw huis aanpassen? Dan kun je een vergoeding krijgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of via de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit is afhankelijk van de aard en de zwaarte van de zorg van de zorgvrager. Bij het Wmo-loket of het sociaal wijkteam van je gemeente kunt navragen of je recht hebt op een vergoeding. Soms geldt er een eigen bijdrage. Dit verschilt per gemeente.

Voor grote woningaanpassingen is er een omgevingsvergunning nodig. Soms is het vergunningvrij, maar dan zijn wel de bouwbesluit eisen nog verplicht. De omgevingsvergunning kun je aanvragen bij het bouwloket van de gemeente. (bron: MantelzorgNL)

Deze pagina delen via

Wil jij informatie die aansluit bij jouw situatie en behoefte?

De Digitale Assistent van Valtes biedt gepersonaliseerde tips, tricks, advies en informatie over alles wat te maken heeft met zorgen voor een ander.

Gebruik de knoppen hieronder om de app te downloaden. Valtes is beschikbaar op de Google Play Store en Apple App Store.