- Welke soorten gehandicaptenparkeerkaarten zijn er?
- Wanneer kan de zorgvrager een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen?
- Hoe vraag ik een gehandicaptenparkeerkaart aan?
Welke soorten gehandicaptenparkeerkaarten zijn er?
Met een gehandicaptenparkeerkaart kan de zorgvrager dichter bij de bestemming parkeren. Vaak op speciale parkeerplaatsen, bij bijvoorbeeld een winkelcentrum of ziekenhuis.
Er zijn 3 soorten parkeerkaarten:
- Bestuurderskaart: voor mensen die zelf autorijden
- Passagierskaart: voor mensen die met iemand meerijden
- Instellingsparkeerkaart: voor zorginstellingen voor het vervoer van de bewoners
De bestuurderskaart en passagierskaart zijn persoonlijke kaarten (persoonsgebonden). Deze kaarten zijn dus in elke auto te gebruiken. Ze zijn geldig in alle landen van de Europese Unie. Een zorginstelling kan alleen een instellingsparkeerkaart aanvragen. Lees meer over parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart op rijksoverheid.nl.
Wanneer kan de zorgvrager een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen?
Je kunt een bestuurderskaart aanvragen als je tenminste een half jaar niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen met hulpmiddelen als een stok of krukken. Op de bestuurderskaart staat een hoofdletter B. De bestuurderskaart is persoonsgebonden. Je hoeft dus geen eigen voertuig te hebben om de kaart aan te kunnen vragen. Er hoeft ook geen kenteken van een voertuig op de kaart te staan. Je moet wel een rijbewijs hebben.
Je kunt een passagierskaart aanvragen wanneer je een handicap hebt en niet zelf kunt rijden. Met deze kaart kan de chauffeur op een algemene gehandicaptenparkeerplaats parkeren. De kaart is persoonsgebonden. Er hoeft dus geen kenteken van een voertuig op te staan. Op de passagierskaart staat een P. Je kunt de passagierskaart aanvragen als je tenminste een half jaar met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken, niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen. En de hulp van de bestuurder continu nodig hebt bij vervoer van deur tot deur. Kinderen kunnen ook in aanmerking komen voor de passagierskaart. Zij moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen.
Je kunt een gecombineerde bestuurderskaart en passagierskaart aanvragen als je blijvend van een rolstoel gebruik maakt, of een andere aantoonbare ernstige lichamelijke beperking(en) hebt waardoor je een gehandicaptenparkeerkaart nodig hebt.
Let op: Een medisch onderzoek is onderdeel van het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart.
Hoe vraag ik een gehandicaptenparkeerkaart aan?
De zorgvrager kan een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen bij de gemeente. Voor deze kaart moet een vergoeding worden betaald. De kosten verschillen per gemeente. Heeft de zorgvrager een laag inkomen? Dan krijgt hij/zij mogelijk een vergoeding voor de kosten.
Sta je niet als inwoner ingeschreven bij de gemeente? Dan kun je een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen bij het CBR. Bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat naar Nederland, en in het land van herkomst een gehandicaptenparkeerkaart hebt.
Je kunt meer lezen over parkeren in het buitenland met de gehandicaptenparkeerkaart op anwb.nl.